Ajalugu

JÕGEVA BAPTISTIKOGUDUSE AJALOOST

Baptistikoguduste algus Eestimaal ulatub üle-eelmisesse sajandisse – 1884. a. rajati Läänemaal ja Hiiumaal esimesed kogudused. Vaimuliku ärkamise impulsid saabusid Rootsi misjonäridelt. Peagi levis see kristluse vorm üle kogu Eesti.

Jõgeva Baptistikoguduse algusaastaks on 1924, mil Jõgeval rajati Tartu Peeteli Baptisti Koguduse osakond. Esimeseks pastoriks sai August Kaljurand. Kogudus iseseisvus 1936. a. ning kasvas jõudsalt. 1940. a. muutused Eesti riigi elus lõpetasid senise arengu ja muuhulgas seiskasid ka kivikiriku ehitamise plaanid. Sõda ja sõjajärgne usuvaenulik aeg kahandas koguduse arvukust märgatavalt.
Koguduse pastoritena on töötanud veel August Kaur, Richard Allsalu ja Andres Jõgar. 2003. a. algusest töötab pastorina Margus Kask.

Jõgeva Baptistikogudus kuulub Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liitu, kus on  kokku 83 kogudust pisut üle kuue tuhande liikmega. Eesti EKB Koguduste Liit on 1989. aastal loodud Eesti Kirikute Nõukogu asutajaliige. Lisaks kuulutakse Ülemaailmsesse Baptistide Liitu, millel on rohkem kui 42 miljonit liiget ning Euroopa Baptistide Föderatsiooni.

Comments are closed.